GD Mesto Ljubljana, Gasilci 112, prostovoljno gasilsko društvo, gašenje požarov, pomoč
Gasilsko društvo Ljubljana mesto
Arhiv intervencijOstale novice

V nedeljo 4. 9. smo organizirali Dan odprtih vrat na Pogačarjevem trgu. Predstavili smo naše delo, opremo in vozila. Ob tem smo izvajali različne preventiivne delavnice. Več o temDan odprtih vrat 2016


Članice in člani Gasilskega društva Ljubljana mesto smo pripravili v nedeljo 4. septembra 2016 Dan odprtih vrat. Ker je naš gasilski dom na Poljanskem nasipu 42 premajhen za vse aktivnosti, ki smo jih želeli pokazati, nam je mesto Ljubljana dalo v uporabo prostor na Pogačarjevem trgu.

Celoten trg smo razdelili na več tematskih področij. Že ob prihodu na trg smo pričakali obiskovalce z informativno točko. Tu so obiskovalci dobili letake, literaturo in želene informacije v zvezi z našim delom in požarno varnostjo.

Del prizorišča so zasedla naša gasilska vozila in plovilo, ki jih imamo v svojem operativnem sestavu. Obiskovalci so si lahko podrobno ogledali vozilo za prevoz moštva in opreme, gasilsko vozilo z vodo in večjo gasilsko cisterno.

Tretjino predstavitvenega prostora smo namenili najmlajšim. Tja smo postavili igralo gasilski dom. Zraven je bil šotor s klopmi in mizami. Tu so najmlajši lahko iz kartona izrezali gasilsko vozilo in ga zlepili ali pa se lotili barvanja pobarvanke na temo gasilstva. Obe tiskovini je društvo pripravilo in založilo prav v ta namen. Ker je bila nedelja lep sončen in topel dan, so se najmlajši s pomočjo svojih staršev zelo radi pomerili v zbijanju tarče z vedrovko. Pogosto se otroci niso mogli zadržati, da so tarčo zamenjali za svoje prijatelje. Posledica so bila mokra oblačila, kar pa ob lepem vremenu ni bilo problem. Za nagrado so najmlajši dobili balon, katerega so lahko odnesli domov, enako tudi pobarvanko, saj je preobsežna, da bi lahko pobarvali na mah.

Del prostora na trgu smo namenili odraslim. Kdor je želel, se je lahko preizkusil kot gasilec. Naloga je bila, da si je obiskovalec oblekel gasilsko jakno, nadel čelado in dihalni aparat, vzel del opreme, ki jo uporabljamo pri gašenju in se podal v zadimljen šotor. V nem so naši člani pripravili podobne pogoje, kot čakajo gasilce v požarih objektov (tema, gost dim in slaba vidljivost). Naloga posameznikov je bila, poiskati žarišča in jih »pogasiti«, tako da so prinesli goreče lučke iz šotora. Zahtevnejša naloga pa je bila rešiti osebo iz prostora. Lutka je imela realno težo odrasle osebe. Zanimanje na tem poligonu je bilo predvsem za drugi del, to je gibanje po zadimljenem šotoru. S tem so obiskovalci dobili občutek, kaj se zgodi v prostorih, ko v njihovem stanovanju ali hiši pride do požara.

Približno četrtino Pogačarjevega trga smo namenili trem praktičnim prikazom. Predstavitve so potekale izmenično.
Prva je bila na poplavnem simulatorju. Obiskovalcem smo pokazali kako lahko s priročnimi sredstvi zmanjšajo razlivanje meteorne vode iz kanalizacijskih cevi v kleti ali stanovanju. Poplave so za precejšen del Ljubljane pereč problem in z videnimi ukrepi lahko ljudje bistveno zmanjšajo škodo na svojih objektih.

Druga predstavitev je bila namenjena prvi pomoči. Naš bolničar Dane je s pomočjo ostalih kolegov prikazoval postopek oživljanja s ročno masažo srca in nudenjem umetnega dihanja. Drugi del prikaza je bil namenjen pravilni uporabi avtomatskega defibrilatorja. Prisotni so lahko na vadbeni lutki tudi sami opravili vse postopke oživljanja.

Tretja predstavitev je bila namenjena gospodinjam. Na modelu kuhinje je naš gasilec Jure pripravljal jedi na cvrtem olju. Ker pa je bolj pozabljive narave, se je olje segrelo do vnetišča in tudi zagorelo. Najprej je pokazal kako pravilno ukrepamo v takem primeru. Ob vsaki predstavitvi je pokazal tudi to, kar v praksi naredi dve tretjini gospodinj. Goreče olje je poskušal pogasiti z vodo. Rezultat te napake je bil dobro viden in vseh osem ponovitev preko vsega dne je poželo bučen aplavz.

Obiskovalcev je bilo preko celega dneva veliko. Predstavitveni prostor je obiskal tudi župan g. Zoran Jankovič. Poleg meščanov Ljubljane smo opazili obiskovalce iz vse Slovenije, med njimi tudi več gasilcev. Ker je bilo v nedeljo v mestu veliko turistov iz tujine, smo z našo predstavitvijo na Pogačarjevem trgu razširili glas o slovenskih gasilcih po vseh kontinentih.

Po analizi dneva odprtih vrat, smo vsi sodelujoči enotnega mnenja. V letu 2017 želimo dogodek ponoviti, prikazati še kaj drugega, saj imamo še marsikaj na zalogi. Predvsem želimo dobiti sobotni termin. Menimo, da je to Ljubljančanom bolj prijazen termin. Veseli smo če nas vidijo turisti, naše delo pa je v prvi vrsti namenjeno Ljubljančanom.

Besedilo: Rajko Jazbec
Foto: David Koradin
Video: Klemen JakšaGasilsko društvo Ljubljana mesto, Poljanski nasip 42, 1000 Ljubljana | Tel.:+386 1 430 1041
Izdelava spletnih strani - 1A INTERNETIzdelava spletnih strani: